یکی از قوانین مهمی که باعث می شود عکس ها بهتر دیده شوند، قانون نسبت طلایی در عکس است. اما قانون نسبت طلایی در عکاسی چه کاربردی دارد؟ یک لحظه تصور کنید در مقابل منظره ای زیبا ایستاده اید اما نمی دانید از کدام قسمت عکاسی را آغاز کنید. حتی اگر پیشرفته ترین دوربین را هم داشته باشید ممکن است عکس هایی ثبت کنید که باب میلتان نباشد.
یکی از ابزارهایی که کمک می کند تا انتخاب های شما محدود شده و عکس خلاقانه ای ثبت کنید، قانون نسبت طلایی است. این قانون باعث می شود تا عکس ها دارای تعادل و نظم شده و از بهم ریختگی و آشوب دور شود. پس در ادامه مطلب همراه میهن شات، مرجع فروش عکس های ایرانی باشید تا با نحوه استفاده از نسبت طلایی در عکاسی آشنا شوید.
قانون نسبت طلایی در عکاسی چیست؟
نسبت طلایی یک نسبت ریاضی است که درطبیعت بسیار دیده می شود. هنگامی که از این قانون در عکس های خود استفاده کنید به یک ترکیب بندی طبیعی و ارگانیک می رسید که از منظر زیبایی شناختی در چشم خوشایند دیده می شود. نسبت طلایی یا (Golden Ratio) به نام های قطعه طلایی، میانگین طلایی و نسبت الهی نیز شهرت دارد.
اگر بخواهیم یک تعریف ساده از نسبت طلایی داشته باشیم باید بگوییم، این قانون از تقسیم یک خط به دو قسمت به دست می آید به نحوی که نسبت بخش بزرگ تر به کوچک تر با نسبت کل خط به بخش بزرگ تر برابری کند.
قانون یک سوم و قانون نسبت طلایی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
ممکن است الان این سوال که قانون نسبت طلایی با یک سوم چه تفاوتی دارد، ذهن شما را درگیر کند. یکی از تفاوت های عمده در این دو قانون نحوه قرار گیری نقطه کانونی است. اگرچه شبکه بندی صفحه تصویر در قانون یک سوم و نسبت طلایی با هم شباهت های زیادی دارد، اما در قانون Golden Ratio خطوط به یک دیگر نزدیک تر هستند. به طور کلی در قانون نسبت طلایی در عکاسی در ترکیب بندی صفحه به دلیل نزدیک بودن خطوط، میزان تمرکز بر سوژه بیشتر است.
نحوه استفاده از نسبت طلایی در عکاسی
حال که با قانون نسبت طلایی در عکاسی آشنایی پیدا کردید، نوبت به نحوه استفاده از این قانون می رسد. به طور قطع به کارگیری قانون Golden Ratio باعث می شود که شما از نتایج حاصله شگفت زده شوید.
برای آغاز کار سه راه زیر را می توانید انتخاب کنید:
مارپیچ طلایی یا فیبوناچی:
یکی از کارهای عجیبی که عکاسان در عصر حاضر انجام می دهند، مشاهده آثار قدیمی به جای مانده است. طرح ها و نقاشی هایی که از چندین قرن پیش تا کنون محفوظ مانده اند، راهنماهای خوبی برای آموزش تکنیک های ترکیب بندی به عکاسان امروزی است. پس اگر یک عکاس مبتدی هست، تلاش کنید با مشاهده این آثار، عکس های خود را از دیگران متمایز کنید.
نحوه عکاسی با روش مارپیچ طلایی:
ابتدا دوربین را روش کنید. سپس اگر دوربین دارای تنظیمات کادر بندی مجهز است آن را فعال کنید. حال نقطه کانونی به عنوان هسته مارپیچ محسوب می شود.
سوژه اصلی را در آن مارپیچ قرار بدهید. اگر هدف شما، عکاسی از چشم ها یا سر است، این اعضا را در هسته اصلی قرار بدهید. برای رعایت ترکیب بندی در دیگر عناصر عکس، آن ها را در امتداد نقاط متقاطع مارپیچ جای گذاری کنید.
در چرخش دم مارپیچ می توانید موها یا دستان فرد را قرار داده و عناصری مانند ابرها، سایه درختان و یا هر شیء که در پس زمینه قرار دارد را در ناحیه دوم قسمت طلایی جای گذاری کنید. مارپیچ طلایی فقط مخصوص عکاسی پرتره نیست ودر دیگر سبک ها به فراوانی قابل استفاده است.
شبکه فی یا Phi Grid:
یکی از موضوعات جالب در بین تمامی عکاسان شبکه فی در قانون نسبت طلایی در عکاسی است. این روش مانند سایر روش ها کمک می کند تا عکس هایی ثبت کنید که از لحاظ زیبایی شناختی قابل توجیه هستند. این شبکه به دلیل وجود دو خط افقی و عمودی شباهت زیادی به قانون یک سوم دارد. اما برعکس قانون یک سوم، ۹ بخش یکسان و مساوی نیست و خطوط متقاطع به سمت مرکز شبکه میل بیشتری دارند.
همچنین از دیگر تضادهای این قانون با یک سوم ایجاد کمی تنش در تصویر است، در حالی که قانون یک سوم به تصویر نظم می بخشد. تنش در حوزه عکاسی به معنای وجود یک عنصر فعال و پویا در تصویر است که تمایل دارد توجه مخاطب را به سمت خود جلب کند.
قانون یک سوم:
یکی از شناخته شده ترین و معروف ترین قوانین ترکیب بندی عکس، قانون یک سوم است. این قانون به نسبت کاربرد فراوان تری به نسبت سایر قانون ها دارد. اما اگر قانون یک سوم و نسبت طلایی فیبوناچی را مقایسه کنید، خواهید فهمید که قانون نسبت طلایی بسیار پیشرفته تر از قانون یک سوم است.
قانون یک سوم بر خلاف نامی که دارد بیشتر یک دستورالعمل است تا قانون. ولی با این همه نمی توان از کاربرد گستره قانون یک سوم چشم پوشی کرد. در این قانون کادر تصویر با دو خط افقی و عمودی به ۹ قسمت کاملا مساوی تقسیم می شود. سپس باید سوژه را برروی یکی از این خطوط و تقاطع ها قرار داد تا یک ترکیب بندی زیبا ایجاد شود.
نحوه عکاسی با قانون یک سوم:
تصور کنید می خواهید از یک شاخه گل عکاسی کنید. توصیه می کنیم ساقه را در امتداد شبکه عمودی سمت راست یا چپ قرار دهید تا تصویر زیبا به نظر برسد.
کلام پایانی
قانون نسبت طلایی در در عکاسی یکی از قوانین مهم در عکاسی است. این قانون کمک می کند تا تصویر ثبت شده چشم نوازتر به نظر برسد. ایجاد ترکیب بندی زیبا و ایجاد هارمونی از دیگر خصوصیات این قانون است. شما هم می توانید با قانون نسبت طلایی به منظور ثبت عکاسی خلاقانه بهره بگیرید. تصاویری که با قانون نسبت طلایی به ثبت رسیده اند باعث می شوند تا سوژه ظریف تر به مخاطب نمایش داده شود. پس تلاش کنید در کنار سایر قوانین عکاسی، از این قانون هم بهره ببرید.
میهن شات، مرجع فروش عکس های ایرانی کمک می کند تا عکس های خود را با دیگران به اشتراک بگذارید. این ویژگی باعث می شود تا به راحتی تصاویر ثبت شده خود را به فروش برسانید.