به همان اندازه که تسلط عکاس بر ترکیب بندی عکس اهمیت دارد، به کاربردن نور در عکس هم دارای اهمیت است. به ویژه اگر عکاس از عکس ثبت شده، به منظور اهداف تبلیغاتی استفاده کند. شاید جالب باشد اگر بدانید که نور دارای ویژگی های کاملا مختلفی است. پس تفاوت بین نورها، کمک می کند تا عکس هایی جذاب خلق شوند. بنابراین آگاهی از بهترین زاویه نور برای عکاسی، در ثبت عکس های خارق العاده بسیار تاثیرگذار است.
تعداد زیادی از افرادی که با عکاسی سر و کله می زنند، تصور می کنند که کنترل نورهای مصنوعی راحت تر از نورهای طبیعی است. اگر چه تا حدودی این حرف صحیح است، اما کنترل نورهای مصنوعی و ایجاد انواع زاویه نور در عکاسی با کمک این تجهیزات، نیاز به مهارت بالایی دارد، که فقط توسط عکاسان حرفه ای امکان پذیر است. به همین دلیل میهن شات؛ مرجع فروش عکس های ایرانی در این مقاله به بررسی بهترین زاویه نور در عکاسی می پردازد.
بهترین زاویه نور برای عکاسی
یکی از موارد مهمی که در عکاسی، توجه خاصی را می طلبد، زاویه نور برای عکاسی است. تنظیم زاویه یکی از زیر مجموعه های مهم در کادر بندی است. همچنین این تنظیمات، در گروه مهارت های هنری در عکاسی قرار دارد. به طور کلی مهارت هایی که یک عکاس لازم است بداند به دو بخش هنری و فنی تقسیم می شود.
بخش هنری به کادر بندی، زاویه عکس، انواع نورپردازی و نوردهی مناسب صحنه، تنظیم رنگ، دمای نور و برگزیدن بهترین زاویه نور برای عکاسی اشاره دارد. در مقابل بخش فنی در برگیرنده مواردی مانند شناخت ساز و کار دوربین ها، دیافراگم، سرعت شاتر، آشنایی با لنزها، فوکوس و کلیه نرم افزارهای مرتبط با عکاسی است.
مهارت های فنی معمولا، مهارت هایی با دانش هایی ثابت هستند، که با تمرین و تکرار در ذهن ثبت خواهند شد. اما در مقابل مهارت های هنری، به عکاس کمک می کنند، تا بهترین عکس ها را به ثبت برسانند. عکس هایی که در دیرباز به ثبت رسیده اند و در حال حاضر هم بسیار جذاب هستند به لطف کادر بندی و زاوایای نور ماندگار شده اند. پس زمانی که می گوییم انتخاب بهترین زاویه نور در عکاسی تاثیرگذار است، تعجب نکنید.
تعریف زاویه در عکاسی
همان طور که در بخش قبل اشاره کردیم تنظیم زاویه، زیر مجموعه ای از کادربندی بوده و به ثبت تصاویر بهتر کمک می کند. در مجموع زاویه دارای دو تعریف مختلف در عکاسی است، که به سبک عکاس بستگی دارد.
تعریف آکادمیک زاویه نور: تعریف اصلی زاویه به محل قرار گیری دوربین در محوری عمودی یا افقی با یک فاصله مشخص از سوژه اشاره دارد. زوایای افقی ۳۶۰ درجه بوده و دوربین در یک شعاع مشخص حول محور سوژه حرکت خواهد داشت. اما زاویه های عمودی بین ۰ تا ۹۰ درجه بوده و حتی در شرایطی ممکن است که کمتر یا بیشتر از این مقدار نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
تعریف زاویه در باور عموم: در باور همه عموم، زاویه تعریف موقعیت سوژه در تصویر است.
انواع زاویه نور در عکاسی
در باور عموم کنترل نور مصنوعی بسیار راحت تر از نورهای طبیعی است. در واقع این جمله تقریبا درست است. چرا که میزان کنترل عکاس در نور طبیعی چیزی حدود صفر است. پس گام اول در کنترل نور طبیعی و ایجاد زاویه مناسب، دقت در انتخاب زمان عکاسی است. در طول روز جهت نور به طور مسمتر در حال تغییر است و این عکاس است که تصمیم می گیرد در موقعیت های مختلف چگونه عکاسی کند. اما اگر بخواهیم به طور کلی انواع زاویه نور برای عکاسی را معرفی کنیم، می توانیم به موارد ذیل اشاره کنیم:
زاویه نور از جلو
زاویه نور از جلو، به نوری گفته می شود که به صورت مستقیم در مقابل سوژه قرار می گیرد. در این چنین حالتی منبع نور باید پشت عکاس و دوربین قرار بگیرد. دو موقعیت احتمالی برای عکاسی در این زاویه وجود دارد:
- وقتی سوژه و منبع نور دقیق رو به روی یک دیگر قرار دارند.
- در موقعیت دوم سوژه، در نور منعکس شده قرار دارد. به طور مثال فرد در سایه ایستاده و با انعکاس نور خورشید در دیوار مقابل آن عکس او ثبت می شود.
مزایای مهم این زاویه نور عبارتست از:
- معمولا چهره سوژه در این زاویه بدون سایه روشن است.
- ایجاد ظاهر جذاب و کاملا متعادل. (این مزیت نورپردازی از جلو را، در بین شاخه های مد بسیار پرطرفدار کرده است.)
تنها عیب این زاویه عدم ایجاد عمق میدان و درام در عکس های ثبت شده است.
زاویه ۴۵ درجه
زاویه ۴۵ درجه به موقعیتی گفته می شود که، نور از زاویه ۴۵ درجه بینی سوژه ،نشات می گیرد. این زاویه یکی از موقعیت های محبوب در بین عکاسان پرتره است. نورپردازی در این حالت به نورپردازی رامبراند نیز شهرت دارد. یک عکاس با تجربه برای عکاسی در این زاویه با نور خورشید، می تواند سوژه را در زاویه ۴۵ درجه یک پنجره قرار بدهد.
از جمله مهم ترین مزایای عکاسی در این زاویه عبارتند از:
- نور، صورت سوژه را تدریجی روشن می کند.
- تشکیل سایه هایی عمیق و توده ای.
از اساسی ترین عیب این زاویه، تاثیر بسیار زیاد سایه ها در بخش هایی از صورت سوژه است که ممکن است داستان تصویر را تحت تاثیر قرار بدهد.
زاویه ۹۰ درجه
در این زاویه، منشا و جهت نور به صورت ۹۰ درجه، از بینی سوژه نشات می گیرد. با تابش نور جانبی از طلوع و غروب خورشید به چهره سوژه در کنار یک پنجره می توان از این زاویه عکاسی کرد.
مهم ترین مزیت عکاسی در زاویه ۹۰ درجه برای عکاسی خلق اثر بیش از اندازه دراماتیک است. بیش از حد بودن دراماتیک در این زاویه می تواند کمی وحشتناک به نظر برسد. البته این سبک عکاسی به هدف عکاس و داستانی که او می خواهد روایت کند، وابستگی دارد.
زاویه نور از بالا
در این وضعیت نور، به صورت مستقیم از بالای سوژه تابیده می شود. این زاویه از نور معمولا در عکاسی از ظهر مورد استفاده قرار می گیرد.
مزیت های عکاسی نور از بالا:
- عدم ایجاد بزرگنمایی و غلو بر چهره سوژه.
- تشکیل سایه های عمیق بر صورت سوژه. (پیشانی بر چشم و بینی بر چانه سایه می اندازند.)
- ایجاد تصاویر نمایشی.
در این سبک عکاسی اگر نور به درستی تنظیم نشود، چهره سوژه را به نحوی ثبت می کند که انگار در اتاق بازجویی قرار دارد.
زاویه نور از پس زمینه
در این زاویه، نور در پشت سوژه و در مقابل عکاس قرار دارد.
مزایای نور از پس زمینه:
- تشکیل هایلایت در خطوط سوژه.
- ایجاد حس عمیق و مجزا نمودن واضح سوژه و پس زمینه.
مهم ترین عیب این حالت از عکاسی، مقابله دشوار با نور است. در این چنین حالتی باید حالت اتوماتیک دوربین خاموش باشد. اما در این وضعیت، عکس های خارق العاده ای برای عکاسان خلاق به ثبت خواهد رسید.
کلام پایانی
آگاهی از زاویه نور برای عکاسی به هر عکاسی کمک می کند تا حرفه ای ترین زاویه را مورد انتخاب قرار بدهد. پس لازم است تا یک عکاس حرفه ای اطلاعات کاملی از تمامی زاویه های عکاسی داشته باشد، تا به صورت خلاقانه بتواند عکاسی کند. در این مقاله ما تلاش کردیم تا به بررسی همه زاویه های مناسب بپردازیم، اما در نهایت این عکاس است که بسته به هدف مدنظر بهترین زاویه را انتخاب می کند.
میهن شات؛ مرجع فروش عکس های ایرانی است که زمینه را برای فروش عکس های عکاسان فراهم آورده است.