ممکن است انتخاب فرمت های عکس تصمیم ساده و پیش پا افتاده تلقی شود. اما از آن جایی که در بیشتر صفحات و مقالات از تصاویر برای غنی سازی محتوا استفاده می شود، بنابراین انتخاب انواع فرمت های عکس می تواند بسیار حائز اهمیت باشد.
متاسفانه بسیاری از افرادی که وب سایت دارند نمی دانند که از چه قالب های تصویری می توانند برای سایت خود استفاده کنند. این کار در نهایت سبب می شود تا سرعت بارگیری سایت آن ها کاهش پیدا کند. زیرا تصاویر آن ها بهترین فرمت را ندارد و بهینه سازی نشده است. ما در این نوشته از سایت میهن شات به معرفی انواع فرمت های عکس و بررسی تفاوت بین این فرمت ها می پردازیم. تا انتها با ما همراه باشید.
انواع فرمت های عکس کدامند؟
فرمت های عکس غالباً به دو دسته اصلی تقسیم می شوند: فایل های تصویری شطرنجی و فایل های تصویری برداری.
قالب های فایل تصویری رستر یا شطرنجی
JPEG ، GIF و PNG از جمله رایج ترین فرمت های عکس برای وب سایت می باشد که در گروه رستر قرار می گیرد. انواع فایل های تصویری رستر تصاویر ثابت را به نمایش می گذارند و هر پیکسل بر اساس وضوح تصویر، موقعیت و نسبت مشخصی دارد.
قالب های فایل تصویری وکتور یا برداری
از نمونه های انواع فایل تصویری برداری می توان به SVG ،EPS ،AI و PDF اشاره کرد. این نوع قالب ها انعطاف بیشتری دارد و برخلاف قالب های فایل تصویری شطرنجی، ساکن هستند. گرافیک برداری سیستمی متشکل از خطوط و منحنی ها در صفحه دکارتی بهره می برد که در مقایسه با مساحت کلی مقیاس پذیر است.
به این معنی که شما می توانید وضوح تصویر اصلی خود را بی وقفه و بدون کاهش کیفیت آن بزرگ نمایی کنید. از آن جایی که SVG موقعیت ها را بر اساس درصدی از کل مساحت محاسبه می کند، بنابراین هیچ پیکسلی وجود ندارد.
لازم است بدانید که تنها ۸ درصد وب سایت ها بدون محتوای بصری می باشند. به همین دلیل نمایش عکس ها با فرمت مناسب برای ۹۲ درصد دیگر ضروری می باشد.
فرمت های عکس محبوب و متداول
در ادامه انواع فرمت های عکس ها و پرونده های گرافیکی شامل تصاویر وب شطرنجی، بردارها و فایل های نرم افزاری ویرایش تصویر را شرح می دهیم:
JPEG یا JPG – گروه مشترک متخصصان عکاسی
JPEG یا JPG یک فرمت پرونده تصویری شطرنجی با فشرده سازی ضعیف می باشد. این فرمت اندازه پرونده را کاهش می دهد و در کنار آن کیفیت تصاویر نیز کاهش پیدا می کند.
این فرمت از پرکاربردترین انواع فرمت های عکس می باشد و بیشتر سیستم عامل های رسانه های اجتماعی مانند فیسبوک و اینستاگرام به طور خودکار پرونده های تصویری بارگذاری شده خود را به این فرمت تبدیل می کنند.
از جمله مزایای فرمت JPEG می توان به مرورگر جهانی و پشتیبانی از سیستم عامل و اندازه پرونده نسبتاً کم و از معایب آن می توان به خوانایی ضعیف متن به دلیل فشرده سازی تصویر از دست رفته اشاره نمود.
PNG – گرافیک قابل حمل شبکه
PNG از قالب های گرافیکی شطرنجی است که از فشرده سازی بدون تلف شدن حفظ جزئیات و کنتراست بین رنگ ها پشتیبانی می کند. PNG خوانایی متن را بهتر از JPEG ارائه می دهد. به همین دلیل این فرمت به انتخاب محبوب تری برای اینفوگرافیک ها، بنرها، عکس های صفحه و دیگر گرافیک ها که شامل تصاویر و متن می باشد، تبدیل شده است.
از مزایای این فرمت می توان به تصاویر با کیفیت بالا بدون افت و متن کاملا واضح اشاره نمود. همچنین از معایب PNG این است که اگر بیش از حد از آن استفاده کنید اندازه پرونده های بزرگ تر ممکن است وب سایت شما را کُند کند.
GIF – قالب تبادل گرافیکی
GIF از دیگر فرمت های عکس است که در دسته قالب های شطرنج قرار می گیرد. این فرمت از فشرده سازی تصویر بدون افت کیفیت استفاده می کند. این فرمت از مشهور ترین فرمت ها برای تصاویر متحرک است. زیرا محدودیت ۸ بیتی آن سبب می شود تا اندازه پرونده انیمیشن ها کوچک و مناسب اینترنت باشد. اندازه پرونده کم و پشتیبانی از انیمیشن از مزایای آن و محدودیت ۸ بیتی منجر به محدودیت کیفیت تصویر از معایب آن به شمار می رود.
WebP
WebP یک قالب عکس است که به منظور فشرده سازی بهتر و بدون ضرر برای تصاویر ایجاد شده است. جابجایی از JPEG و PNG به WebP سبب صرفه جویی در فضای دیسک سرور و پهنای باند قابل توجهی می گردد. از معایب این فرمت می توان به عدم پشتیبانی توسط تمام مرورگرها و ویرایشگران تصویر اشاره نمود.
فرمت عکس TIFF
TIFF یک قالب تصویری شطرنجی است که به منظور ذخیره و ویرایش تصاویر مورد استفاده قرار می گیرد. این فرمت، تصویر را فشرده نمی کند، زیرا اولویت با حفظ کیفیت تصویر است. از مزایای این قالب می توان به ایجاد فایل های با کیفیت عالی برای ذخیره سازی یا چاپ اشاره نمود. از معایب این قالب پشتیبانی محدود از مرورگر می باشد.
BMP – Bitmap
Bitmap یا BMP یکی دیگر از فرمت های عکس است که در حال حاضر منسوخ شده است. این فرمت پیکسل های منفرد را با کمترین فشرده سازی و بدون فشردگی ترسیم می نماید. به این معنی که پرونده هایBMPرا می توان به راحتی بزرگ کرد و ذخیره یا اداره آنها غیر عملی است.
HEIF – High Efficiency Image File Format
HEIF فرمت تصویری است که به وسیله تیم پشت فرمت ویدیویی MPEG ساخته می شود تا رقیب سرسخت و مستقیم JPEG باشد از مزایای این فرمت می توان به نسبت عالی اندازه پرونده و بدون مرورگر و پشتیبانی محدود از سیستم عامل اشاره نمود.
SVG -گرافیک برداری مقیاس پذیر
این قالب عکس توسط W3Cبه عنوان یک زبان نشانه گذاری برای ارائه تصویرهای دوبعدی درون مرورگر تولید شده است. این قالب به پیکسل متکی نیست به این معنی که می توانید تصاویر را تا بی نهایت و بدون افت کیفیت مقیاس بندی کنید. از معایب فرمت SVG می توان به ایده آل نبودن این قالب برای تصاویر یا نقاشی های پیچیده اشاره نمود.
PSD – Photoshop Document
این فرمت همان طور که از نام آن مشخص است یک قالب تصویری است که برای ذخیره اسناد تصویری مورد استفاده قرار می گیرد و با Adobe Photoshop انجام می پذیرد. این فرمت ایمنی بالایی در وب ندارد. به همین دلیل هیچ مرورگر یا ویرایشگر استانداردی از آن پشتیبانی نمی کند. از مزایای آن می توان به کیفیت بالای تصاویر از معایب آن به اندازه پرونده های بزرگ اشاره نمود.
فرمت عکس PDF
PDF ممکن است شما این فرمت را با ذخیره و خواندن اسناد مبتنی بر متن مرتبط بدانید. اما فایل های PDF در واقع بر اساس زبان PostScript می باشد. PDF، فایل های تصویری برداریEPSرا تامین می کند و می تواند برای ذخیره عکس ها نیز مورد استفاده قرار گیرد.
از این قالب تصویری می توان برای ذخیره عکس های جلد مجلات و موارد دیگر برای چاپ استفاده نمود. از معایب این فایل می توان به عدم بارگذاری این فرمت در محتوای وب اشاره نمود.
انواع فرمت های عکس خام
قالب های تصویری خام انواع فایل است که دوربین دیجیتال برای ذخیره عکس های باکیفیت کامل برای بعد از تولید و ویرایش مورد استفاده قرار می دهد. انواع فرمت های عکس خام توسط سازنده دوربین عکاسی را در ادامه بیان می کنیم:
- Kodak: CR, K25 KDC
- Canon: CRW CR2 CR3
- Epson: ERF
- Nikon: NEF NRW
- Olympus: ORF
- Pentax: PEF
- Panasonic: RW2
- Sony: ARW, SRF, SR2
فایل هایRAWبه جای ۲۵۶ رنگ موجود در یک فایلJPEG، حداکثر ۱۶۳۸۴ رنگ مختلف را در یک عکس ارائه می دهند. این به شما انعطاف پذیری بیشتری در زمان تغییر رنگ و کنترل در پردازش بعد از آن می دهد. تصاویر خام برای وب یا اشتراک گذاری در نظر گرفته نمی شوند و هیچ مرورگر اصلی یا مشاهده کننده تصویری آن را پشتیبانی نمی کند.
بررسی تفاوت فرمت های عکس JPEG ،TIFF و RAW
- TIFF فرمت فشرده سازی است که هیچ اطلاعاتی را از دست نمی دهد. RAW فشرده یا پردازش نشده است و JPEG از یک فرمت فشرده سازی ویژه استفاده می کند.
- TIFF بیشترین حجم هر فایل را دارد. RAW به فضای ذخیره سازی زیادی احتیاج دارد. اما JPEG فضای کمتری را اشغال می کند.
- TIFF بیشتر در کارهای گرافیکی و عکسبرداری پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. در حالی که RAW بیشتر مورد علاقه متخصصان و عکاسان حرفه ای می باشد. اما JPEG رایج ترین فرمت حال حاضر عکاسی به شمار می رود.
به طور کلی مهم ترین تفاوت بین این سه فرمت در میزان جزئیات و اطلاعاتی است که ذخیره می کنند.
کلام پایانی
آنچه در این نوشته از سایت میهن شات به معرفی آن پرداختیم انواع فرمت های عکس و تفاوت بین به فرمت های اصلی و محبوب تصاویر می باشد. همانطور که می دانید در شرایط و موقعیت های مختلف باید فرمت متفاوتی را برای عکس خود استفاده کنید تا محتوای شما دچار آسیب نشود.
امیدواریم از مطالعه این نوشته لذت برده و اطلاعات ارزنده ای در این زمینه دست یافته باشید. در صورت تمایل می توانید نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را با اهالی میهن شات در میان بگذارید.
میهن شات، مرجع فروش عکس های ایرانی، شما را دعوت می کند تا با بازدید از این سایت به گالری های عکس دسترسی پیدا کرده و تصاویری با کیفیت و فرمت های متفاوت را پیدا کنید.