در بیشتر مواقع برای عکاسی از محصولات تبلیغاتی و اشیاء لازم است تا سوژه به صورت کامل واضح یا شارپ باشد. اما برای رسیدن به این هدف ممکن است با مشکلاتی رو به رو شوید. چرا که همیشه نمی توان مقدار زیادی از سوژه را در فوکوس به نمایش گذاشت و یا دیافراگم خیلی بسته، منجر به پراش نوری می گردد. اما راه حل چیست؟ فوکوس استکینگ یا انباشتن فوکوس کمک می کند تا سوژه را با نقاط فوکوس متفاوت عکاسی کنید.
شما می توانید با نقاط مختلف فوکوس عکاسی کرده و با تکنیک انباشتن فوکوس به تصویر دلخواه برسید. نتیجه فوکوس استکنیگ در نهایت تصویری خواهد بود که در آن کل سوژه در حالت فوکوس قرار خواهد داشت. اگر می خواهید با مفهوم انباشتن فوکوس آشنا شوید؛ همراه میهن شات مرجع فروش عکس های ایرانی باشید.
فوکوس استکینگ یا انباشتن فوکوس چیست؟
انباشتن فوکوس(Focus stacking) تکنیکی است که برای دستیابی به عمق میدان عمیق با ترکیب (یا روی هم چیدن) چندین تصویر با هم طراحی می شود. هر عکس انباشته شده در نقطه متفاوتی فوکوس میشود، بنابراین عمق میدان، ترکیبی عمیقتر از عمق میدان تولید شده توسط هر یک از تصاویر جداگانه است.
در حالی که مفهوم فوکوس استکینگ ممکن است پیچیده به نظر برسد، اما فرآیند اصلی بسیار ساده ای دارد.
شما چندین عکس از یک صحنه میگیرید و مطمئن می شوید که روی هر قسمت (یعنی پیشزمینه، میانزمینه و پسزمینه) فوکوس کردهاید.
سپس تصاویر را با هم ترکیب میکنید تا به فایل نهایی(پیشزمینه، میانسطح و یک پسزمینه واضح) برسید.
توجه داشته باشید که برای فوکوس استکینگ به تجهیزات فانتزی نیاز ندارد. برای انجام این کار میتوانید با یک دوربین استاندارد (حتی دوربین گوشیهای هوشمند) عکاسی را آغاز کنید. توصیه من این است که از سه پایه و لنز فوکوس دستی برای انجام فوکوس استکینگ استفاده کنید.
به طور کلی انباشتن فوکوس برای غلبه بر محدودیت های عمق میدان طراحی شده است. یا به عبارت دیگر، انباشتن فوکوس تنها در صورتی ضرورت دارد که عمق میدان صحنه مد نظر با تنظیمات دوربین به خوبی قابل کنترل نباشد.
اگر تا حدودی با اپتیک دوربین آشنا هستید، میدانید که عمق میدان تحت تأثیر سه عامل کلیدی است:
- فاصله کانونی لنز
- فاصله تا سوژه
- دیافراگم لنز
مشکلات عمق میدان:
- صحنه های چشم انداز بسیار عمیق.
- سوژه های ماکرو بسیار نزدیک.
- فضای داخلی ساختمان عمیق.
- عمق میدان به اندازه کافی عمیق نیست و فقط قسمتهایی از عکس واضح میشوند (در حالی که سایر قسمتها تار میشوند).
لوازم مورد نیاز برای فوکوس استکینگ:
- سه پایه، که ترکیب شما را در هنگام گرفتن یک سری عکس ثابت نگه می دارد.
- یک دوربین با لنز قابل تعویض و یک لنز با قابلیت فوکوس دستی.
- فتوشاپ (یا شکل دیگری از نرم افزارهای فوکوس انباشته).
چگونه با تکنیک فوکوس استکینگ عکاسی کنیم؟
در این قمست می خواهیم چگونگی انجام تکنیک فوکوس استکینگ را با جزئیات بررسی کنیم.
مرحله اول: سوژه فوکوس استکینگ را انتخاب، ترکیب بندی مورد نظر را گزینش و نوردهی را تنظیم کنید!
انباشتن فوکوس با قفل کردن یک سوژه و یک ترکیب شروع می شود.
دوربین را روی سه پایه قرار دهید و عکس را با دقت بنویسید. اگر سه پایه ندارید، می توانید فوکوس دستی را روی هم انجام دهید، اما باید ترکیب را تا حد امکان با دقت حفظ کنید.
در مرحله بعد، دوربین را روی حالت دستی تنظیم کنید، سپس یک نوردهی را اندازه گیری کنید. باید از نورسنج و هیستوگرام دوربین برای راهنمایی خود استفاده کنید و توجه داشته باشید که نوردهی در تمام عکسهای فوکوسشده ثابت باقی میماند. هنگامی که نوردهی خود را تنظیم کردید، نباید آن را تغییر دهید، در غیر این صورت باید کارهای بیشتری را برای استاندارد کردن نوردهی ها هنگام ترکیب کردن عکس های خود انجام دهید. و به هر حال: قبل از اینکه به بقیه مراحل فوکوس انباشته ادامه دهید، مطمئن شوید که صحنه شما واقعاً به انباشتن فوکوس نیاز دارد. اگر از لنز واید استفاده میکنید، احتمالاً میتوانید بیشتر صحنههای منظره را با ۱۶f/ یا بیشتر عکاسی کنید و تصویری واضح بگیرید. تنها زمانی که اشیاء پیش زمینه نزدیک هستند، انباشتن فوکوس ضروری می شود.
اگر مطمئن نیستید که آیا فوکوس استکینگ ضروری است؟ یک عکس آزمایشی با لنز فوکوس شده در حدود یک سوم از صحنه بگیرید، سپس آن را روی LCD دوربین مرورکنید. زوم کنید و پیش زمینه و پس زمینه را بررسی کنید. اگر همه چیز واضح بود، پس کار خوب پیش رفته، اما اگر قسمتهایی از عکس تار هستند، باید تکنیک انباشتن فوکوس را ادامه دهید.
مرحله دوم: لنز را روی فوکوس دستی تغییر دهید و اولین عکس را ثبت کنید!
لنز را روی فوکوس دستی تنظیم کنید. (معمولاً یک کلید AF/MF کوچک روی دوربین وجود دارد.)
سپس روی نزدیکترین قسمت صحنه، مانند شن و ماسه در پیشزمینه (اگر در حال عکاسی از منظره دریا هستید) یا نوک گلبرگ گل (اگر از نمای نزدیک عکاسی میکنید) به صورت دستی فوکوس کنید.
(اگر از دوربینی استفاده میکنید که فوکوس دستی را ارائه نمیدهد، میتوانید روی نزدیکترین قسمت صحنه فوکوس خودکار انجام دهید. فقط مطمئن شوید که نقطه فوکوس خودکار را دقیقاً در جایی که میخواهید بگیرید.)
سپس اولین عکس را بگیرید، مطمئن شوید که نوردهی و ترکیب بندی در بهترین حالت قرار دارند.
مرحله سوم: تصاویر باقی مانده را عکاسی کنید!
در این مرحله، شما فقط باید یک سری عکس بگیرید در حالی که به آرامی فوکوس را از پیش زمینه دور کنید. فوکوس را تنظیم کنید، یک عکس بگیرید، دوباره تنظیم کنید، یک عکس دیگر بگیرید و غیره تا زمانی که یک نسخه واضح از هر قسمت از صحنه را ثبت کنید.
مرحله چهارم: عکس ها را ویرایش کنید.
ترکیب چند فایل ممکن است دشوار به نظر برسد، اما در واقع بسیار آسان است. برنامه های مختلف، از جمله فتوشاپ، فرآیند را فوکوس استکینگ را راحت می کند. دستورالعمل های زیر به فتوشاپ اشاره دارد:
ابتدا سری های فوکوس انباشته خود را به هارد دیسک خود اضافه کنید. فتوشاپ را باز کنید، سپس File>Scripts>Load Files into Stack را انتخاب کنید:
با انتخاب گزینه Load Files into Stack در فتوشاپ یک پنجره Load Layers ظاهر می شود. روی Browse کلیک کنید، سپس فایل های خود را انتخاب کنید.
با کلیک بر روی گزینه Browse در فتوشاپ کادر تلاش برای تراز خودکار تصاویر منبع را در پنجره Load Layers علامت بزنید. سپس OK را بزنید.
بررسی تلاش برای تراز خودکار تصاویر منبع در فتوشاپ نگاهی به پالت لایه ها بیندازید. شما باید تمام فایل های خود را به عنوان لایه های جداگانه لیست کنید. هر لایه را انتخاب کنید، سپس به Edit>Auto-Blend Layers بروید.
حتماً گزینه Stack Images را علامت بزنید و حتماً چک باکس Seamless Tones and Colors را علامت بزنید، در نهایت روی OK کلیک کنید. پس از چند لحظه پردازش، انباشته نهایی خود را خواهید دید!
زمانی که تصویر ظاهر شد ممکن است متوجه مشکلاتی در امتداد لبهها شوید که به سادگی میتوانید آنها را جدا کنید.
در نهایت Layer>Flatten Image را انتخاب کنید و کارتان تمام شد! اکنون می توانید عکس را مانند هر فایل دیگری ویرایش کنید.
جمع بندی
Focus stacking فوکوس استکینگ، یک تکنیک شگفتانگیز است، و اکنون که این مقاله را به پایان رساندید، میدانید که چگونه با یک دوربین و کمی جادوگری فتوشاپ به یک نتیجه عالی برسید. میهن شات مرجع فروش عکس های ایرانی به شما کمک می کند تا عکس های خود را با دیگران به اشتراک گذاشته و آن ها را به فروش برسانید.