هنگام انتخاب لنز برای دوربین بدون آینه یا DSLR خود، با دو گزینه از لنز رو به رو هستید. اولین مورد یک لنز پرایم است. لنز پرایم یک فاصله کانونی غیرقابل تنظیم را ارائه می دهد. دسته دیگر لنزهای زوم هستند. طیف وسیعی از فواصل کانونی را میتوان با لنز زوم به صورت دستی تغییر داد.
لنز زوم یک لنز SLR یا DSLR است که فاصله کانونی متفاوتی را به عکاس ارائه می دهد. لنز زوم را می توان به صورت دستی تنظیم کرد تا تصاویر فوکوس شده را در طیف وسیعی از فواصل سوژه عکاسی، از خیلی نزدیک تا خیلی دور ایجاد کند. لنز زوم با لنز پرایم که لنزهایی با فاصله کانونی ثابت است متفاوت است. در این مقاله قصد داریم انواع لنزهای زوم، کاربرد آن ها و مزایای استفاده از لنز زوم را بیان کنیم. پس تا انتهای این همراه میهن شات مرجع فروش عکس های ایرانی باشید.
لنز زوم چیست؟
لنز زوم برعکس لنزهای عمومی که فقط یک فاصله کانونی دارند، فاصله کانونی های متغیر دارند. لنز زوم شامل دو عدسی با فاصله کانونی های مختلف است و با جا به جاکردن این لنزها فاصله کانونی نیز تغییر می کند. میزان بزرگنمایی لنز زوم حاصل تقسیم بزرگ ترین فاصله کانونی به کوچک ترین فاصله کانونی است. مکانیزم اثر بزرگنمایی لنز زوم بدین نحو است که هر چقدر عدسی با فاصله کانونی بزرگ تر فاصله بیشتری با عدسی با فاصله کانونی کوچک تر داشته باشد بزرگنمایی تصویر بیشتر می شود.
لنز زوم در دو صورت دستی و اتوماتیک تولید می شوند. لنزهای دستی دارای رینگ هایی به دور خود هستند که با چرخیدن آن ها فاصله کانونی جا به جا شده و تصویر کوچک و بزرگ می شود. در مقابل لنزهای اتوماتیک به کمک موتوری که در لنز تعبیه شده، فرمان هایی به دوربین ارسال کرده و با کمک دکمه های T و W فاصله کانونی تغییر می کند.
W: بیانگر واید است. این دکمه فاصله کانونی را کم کرده و بزرگنمایی را کاهش می دهد.
T: نشان گر تله بوده که برعکس واید فاصله کانونی را افزایش داده و بزرگنمایی را بیشتر می کند.
قدمت لنز زوم
پیش سازهای لنز زوم امروزی به دهه ۱۸۳۰زمانی که فقط جزیی از تلسکوپ های نوری بودند برمی گردد. اما استفاده از لنز زوم در دوربینها زمانی آغاز شد که Clile C. Allen در سال ۱۹۰۲ یک لنز زوم را برای فیلمهای متحرک اختراع کرد. با این حال، دهه ۱۹۲۰ بود که لنزهای زوم به طور گستردهتری در سینما مورد استفاده قرار گرفتند. لنزهای زوم در عصر امروزی در دوربین های بدون آینه و DSLR توسط نیکون، کانن، سونی و دیگر برندها به کار گرفته می شوند. این لنزها می توانند کیفیت تصویر را در محیط های با نور کامل (تنظیم دیافراگم کم) و محیط های کم نور (تنظیم درحداکثر دیافراگم) بهبود ببخشند.
محبوب ترین لنزهای زوم توسط برندهای نیکون، کانن و تامرون تولید می شوند.
مزایای استفاده از لنزهای زوم
لنزهای زوم برای عکاسان، چه حرفه ای چه مبتدی بسیار مزیت دارد. بیشتر مزایای این لنزها به تنظیم فاصله کانونی ارتباط پیدا می کند. اما مزایای دیگری هم دارند که در ادامه بیان می کنیم:
- تطبیق پذیری. برخلاف لنزهای پرایم، لنزهای زوم چندین فاصله کانونی را در یک بسته ارائه می دهند.
- امکانات هنری. یک لنز زوم امکان بزرگنمایی تصاویر و توانایی حذف سوژه های ناخواسته را فراهم می کند.
- وضوح تصویر. اگر بتوانید لنز زوم درجه یک را انتخاب کنید، ممکن است لنزهایی با وضوح بسیار قابل مقایسه با لنزهای پرایم پیدا کنید.
- امکان تغییر فاصله کانونی در حال حرکت. تنظیم فاصله کانونی به شما امکان می دهد بدون نیاز به چسباندن و جدا کردن لنزها از بدنه دوربین خود به عکاسی ادامه دهید.
- ارجحیت به زوم دیجیتال پس از عکاسی. یک لنز زوم اپتیکال به شما این امکان را می دهد که از فواصل کانونی مختلف عکس بگیرید و در عین حال حداکثر وضوح مجاز لنز دوربین خود را حفظ کنید. تقلید این ویژگی با استفاده از زوم دیجیتال نمی تواند با کیفیت ارائه شده توسط عکس گرفته شده با لنز زوم اپتیکال مطابقت داشته باشد.
انواع لنزهای زوم
برخی از رایج ترین انواع لنزهای زوم عبارتند از:
- یک لنز parfocal، که فوکوس را در تمام فواصل کانونی ممکن حفظ می کند. (گاهی اوقات به این لنز “زوم واقعی” گفته می شود.)
- لنز وریفوکال که با تغییر فاصله کانونی آن فوکوس خود را از دست می دهد. پس از انتخاب فاصله کانونی جدید، این لنزها به یک مرحله اضافی کاربر برای فوکوس مجدد نیاز دارند. اکثریت قریب به اتفاق لنزهای زوم فروخته شده به مصرف کنندگان، لنزهای وریفوکال هستند.
- یک لنز تلسکوپی یا یک لنز سوپرزوم ممکن است محدوده بزرگتری از فواصل کانونی را نسبت به زوم parfocal یا varifocal استاندارد ارائه دهد.
- یک لنز زوم با زاویه دید عریض به کاربر این امکان را می دهد که فاصله کانونی را تنظیم کند و در عین حال از تصویر افقی گسترده تری نسبت به لنزهای زوم سنتی لذت ببرد.
کاربرد لنز زوم
استفاده از لنز زوم این امکان را فراهم می آورد تا به سرعت عکس را کادربندی کنید. همچنین این لنزها کمک می کنند تا بدون نزدیک شدن به سوژه و حرکت فیزیکی از یک صحنه تصویربرداری کنید.
زمانی که صحبت از عکاسی حیات وحش می شود، ترس به دل ما راه پیدا می کند. چرا که نزدیک شدن به شیر جنگل که درحال شکار است کار بسیار دلهره آوری است. اما لنزهای زوم کمک می کنند تا با فاصله ایمن عکس را ثبت کنید.
لنزهای زوم امروزی سبک تر و فشرده تر از لنزهای نسل قدیم هستند که آنها را به انتخاب مناسبی نیز تبدیل می کند. از دیگر ویژگی لنز زوم این است که می توان سوژه را به وسیله زوم نزدیک آورد.
نمونه دیگر از کاربرد لنزهای زوم، عکاسی صحنه های ورزشی است. برای ثبت عکس های ورزشی و اکشن به واسطه این لنزها می توانید عکس های شگفت انگیزی ثبت کنید.
عکاسی از گروه ها و جمعیت های بزرگ و به تصویر کشیدن عکس پرتره از دیگر کاربردهای لنزهای زوم است.
کاربرد دیگر لنزهای زوم در دوربین های مداربسته است. دوربین مداربسته با توانایی زوم اپتیکال و لنز زوم که برروی آن قرار دارد به روش اپتیکی بزرگنمایی را انجام می دهد. همین موضوع با حفظ کیفیت تصویر نیز می شود.
کلام پایانی
عکاسان افراد بسیار خوش شانسی هستند که با مجموعه ای شگفت انگیز از تجهیزات برای ثبت تصاویر خارق العاده رو به رو هستند. ما در این مقاله تلاش کردیم تا لنزهای زوم، کاربرد لنزهای زوم و مزایای استفاده از آن ها را بیان کنیم. با کمک لنزهای زوم می توانید از حیات وحش و تصاویر اکشن بدون نزدیک شدن به سوژه تصویر برداری کنید. به نظر شما لنزهای زوم در کجاها دیگر کاربرد دارند؟
میهن شات مرجع فروش عکس های ایرانی است که شما را در امر فروش عکس های بی نظیرتان یاری می کند. همچنین با مراجعه به فروشگاه عکس سایت می توانید عکس هایی با فرمت ها و کیفیت های عالی خریداری کنید.