یکی از تکنیک های مهم در ترکیب بندی عکس، تعادل است. تعادل در یک تصویر اجزا را به نحوی کنار هم می گذارد تا یک وزن بصری یکسان ایجاد کند. زمانی که اجزای یک عکس به یک میزان توجه مخاطب را جلب کند، در حقیقت تعادل در ترکیب بندی عکس ایجاد شده است.
یکی از قوانین مهم در عکاسی که به حرفه ای شدن یک عکاس کمک شایانی خواهد کرد، ترکیب بندی عکس است. آشنایی با تعادل و مهم تر از آن شناخت این مفهوم، یکی از مهارت های مهمی است که در عکاسی بسیار کاربرد دارد. به همین دلیل در این مقاله تلاش کردیم تا به مفهوم تعادل در ترکیب بندی عکس بپردازیم. پس در ادامه مطلب همراه میهن شات، مرجع فروش عکس های ایرانی باشید.
مفهوم تعادل در ترکیب بندی عکاسی چیست؟
بهتر است قبل از اینکه به مفهوم تعادل در ترکیب بندی بپردازیم. ابتدا یک تعریف کلی از ترکیب بندی عکس داشته باشیم. ترکیب بندی به زبان ساده به شکل قرارگیری سوژه ها در یک قاب و تعامل و اثرگذاری آن ها اشاره دارد. هر ترکیب بندی باعث می شود تا چشم بیننده زمانی که به عکس نگاه می کند در همه قسمت های عکس بچرخد و برداشت های متفاوتی داشته باشد.
تعادل در ترکیب بندی چیست؟
تعادل، یکی از زیر مجموعه های ترکیب بندی است. این مفهوم بدین معناست که تمامی عناصر یک تصویر به شکلی در کنار هم جمع شوند، که در تمامی قسمت های عکس یک وزن بصری یکسان ایجاد شود. زمانی که شما به عنوان یک عکاس تصمیم می گیرید از یک صحنه عکاسی کنید، باید به نحوه چیدمان صحنه فکر کنید تا تمامی عناصر با هم در تعامل و ارتباط باشند.
انواع تعادل در ترکیب بندی عکس
شش تکنیک مهم برای تعادل در ترکیب بندی عکس وجود دارد. این تعادل ها عبارتند از: تعادل رسمی، تعادل شعاعی، تعادل غیررسمی، تعادل رنگ، تعادل مفهومی و تعادل تن که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.
تعادل رسمی
تعادل رسمی یا تعادل متقارن به تعادلی اشاره دارد، که در آن تصویر به گونه ای قاب بندی شده که یک یا دو عنصر مشابه در دو طرف سوژه تکرار شده است. قرارگیری سوژه در وسط قاب در عکس های پرتره به حذف عناصر مزاحم پس زمینه کمک زیادی می کند.
تعادل شعاعی
تعادل شعاعی یک نوع از تعادل متقارن است. در این نوع از تعادل توجه بیننده از نقطه کانونی مرکزی به سمت خارج و لبه ها جلب می شود. تارعنکبوت و گل ها مثال هایی از تعادل شعاعی در طبعیت هستند. در محیط های شهری اشکال دایره ای شکل برای ایجاد تعادل شعاعی بسیار مناسب هستند.
تعادل غیررسمی
تعادل غیررسمی در ترکیب بندی عکاسی هنگامی به وجود می آید، که عناصر غیر مشابه یک دیگر را متعادل می کنند. اندازه عناصر در تعادل غیررسمی زیاد اهمیت ندارد. اما توصیه می شود برای ایجاد ترکیب بندی بهتر، عناصر بزرگ تر با عناصر کوچک تر تعادل برقرار کنند. برخی اوقات تصاویری که با تعادل غیررسمی ثبت شده اند، در مقابل عکسی که با تعادل رسمی گرفته شده بسیار جذاب تر به نظر می رسند. تعادل غیررسمی به تعادل نامتقارن نیز شهرت دارد.
تعادل رنگ
نوع دیگری از تعادل در ترکیب بندی عکس، تعادل رنگ است. تعادل رنگ، نوعی از تعادل نامتقارن است. اما در این تعادل، رنگ های پر تحرک با رنگ های خنثی متعادل می شوند. چرا که رنگ های روشن وزن بصری زیادتری به نسبت رنگ های پاستل و خنثی دارد. در هر حال اگر میزان هریک بیشتر شود تعادل در عکس به هم می ریزد.
تعادل مفهومی
این تکنیک بر ایده ای که در عکس نشان داده شده اشاره می کند. یک ترکیب متعادل از نظر مفهومی، باید دارای دو سوژه متضاد باشد. مانند به تصویر کشیدن یک آسمان خراش در کنار یک ساختمان قدیمی.
تعادل تن
تعادل تن، مفهومی همانند تعادل رنگ دارد. بنابراین باید برای ایجاد تعادل در ترکیب بندی عکس از رنگ های تیره در کنار مناطق سایه روشن یا سفید استفاده نمود. منظور از رنگ های تیره، رنگ های سیاه و خاکستری است.
نحوه ایجاد تعادل در ترکیب بندی عکس
حال که تا اینجای مقاله با ترکیب بندی عکس و تعادل آشنا شدید، نوبت به نحوه ایجاد تعادل می رسد. تعادل در ترکیب بندی عکس، یعنی کنتراست و تضاد.
مرحله اول. توجه به کنتراست!
برای ایجاد تعادل می توان از اندازه های متضاد (اجسام بزرگ و کوچک)، بافت (سطوح غیرهموار و مسطح) یا مقدار استفاده نمود. همچنین جهت گیری، مانند قراردادن اجسام مورب با عمودی که از نظر بصری دارای وزن بیشتری در مقابل اجسام افقی هستند می تواند در یک تصویر تعادل ایجاد کند.
مرحله دوم. گزینه های دوربین را بررسی کنید.
گزینه های زیادی در دوربین و پس پردازش وجود دارد که به تعادل عکس کمک می کنند. تنظیم کردن عمق میدان با کمک لنز واید باعث می شود تا تصاویر در کناره های قاب، خلوت تر به نظر برسند. همچنین با کمک برش تصاویر یا تنظیم نسبت ها، می توان چشم بیننده را به یک سمت جلب نمود.
مرحله سوم. توجه به قانون یک سوم!
قانون یک سوم و تعادل نامتقارن (غیررسمی) با یک دیگر ارتباط دارند. طبق قانون یک سوم، سوژه یا اجسامی که در محل تلاقی خطوط شبکه واقع شده اند دارای جذابیت بصری بیشتری نسبت به دیگر نقاط تصاویر هستند. پس اگر از نحوه متعادل سازی ترکیب بندی عکس اطمینان نداشتید می توانید از قانون یک سوم کمک بگیرید.
کلام پایانی
برای دستیابی به مهارت های عکاسی و حرفه ای شدن لازم است تا به صورت دائم از خود سوال کنید که چه ویژگی یک عکس را از سایر عکس ها متمایز می کند. تعادل، یکی از قوانینی است که به جذابیت یک عکس کمک زیادی می کند. عدم وجود تعادل در ترکیب بندی یک عکس، باعث می شود که بیننده از فضای عکس دور شده و برداشت کاملا اشتباهی از عکس داشته باشد. پس وجود تعادل علاوه بر این که بر زیبایی یک عکس می افزاید و باعث می شود تا بینندگان برداشت صحیحی از یک عکس داشته باشند. به همین دلیل در این مقاله تصمیم گرفتیم تا به بررسی تعادل در ترکیب بندی عکس بپردازیم، تا با میزان اثر این پدیده با درک و پذیرش مخاطبان آشنا شوید.
میهن شات مرجع فروش عکس های ایرانی؛ با گردآوری مجموعه عکس های شما کمک می کند تا به راحتی تصاویر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید و به راحتی آن ها را به فروش برسانید.