نور، یکی از اجزای مهم در عکاسی است. نورها اگر مورد اهمیت واقع شوند می توانند به روند بهبود عکاسی بسیار کمک کنند. نور باعث می شود تا اطلاعات و مهم تر از آن احساسات در عکس بهتر به بیننده منتقل شود. به عبارت دیگر ثبت عکس در دوربین با مفهوم ثبت نور بازتابی از سوژه تاثیر مستقیم دارد. پس بدون نور مناسب، کارکرد دوربین به طور قطع جالب نیست. جالب است بدانید که نورهایی که در عکاسی کاربرد دارند به چند دسته تقسیم می شود. اما شناخت نورهای اصلی و مهم در عکاسی برای ما بسیار حائز اهمیت است.
به طور کلی نورها بر اساس منبع نوری و دیگر ویژگی ها مانند کیفیت، شدت و زاویه تابش به دسته های مختلف تقسیم می شوند. به همین دلیل ما در این مقاله قصد داریم انواع نور در عکاسی را مورد بررسی قرار بدهیم. پس تا انتهای مطلب همراه میهن شات؛ مرجع فروش عکس های ایرانی باشید تا با نورهای اصلی و مهم در عکاسی آشنا شوید.
نورهای اصلی و مهم در عکاسی
نورهای اصلی، در یک مجموعه به عنوان یک منبع اصلی نور می توانند نقش یک نور کلیدی را در تصویر ایفا کنند. همچنین این نور در بین سایر نورها دارای بالاترین شدت است. اما اگر بخواهیم یک تعریف کامل از نورهای اصلی داشته باشیم، نور اصلی نوری است که به سوژه در تصویر شکل داده و بدون این که به موقعیت سوژه توجه داشته باشد، صورت آن را احاطه کند.
پس نورهای اصلی از مهم ترین نورهایی هستند که در یک صحنه مورد استفاده قرار می گیرند. حال این استفاده، بسته به نتیجه ی دلخواه می تواند در کنار، زاویه پایین یا بالا و یا به صورت مستقیم برروی سوژه به کار برده شود.
کاربرد نورهای اصلی و مهم در عکاسی
در واقع نورهای اصلی و مهم در عکاسی به عنوان روشنایی اصلی در عکس مورد استفاده قرار می گیرند. اما از نورهای اصلی می توان به دو روش استفاده نمود.
- نور اصلی و کلی صحنه را تشکیل بدهد. نور خورشید در اصل یک منبع نور نقطه ای است. این منبع می تواند به عنوان نور اصلی به روشن شدن طبیعی موقعیت عکاسی کمک کند.
- کاربرد دیگر نورهای اصلی و مهم در عکاسی، برجسته کردن سوژه اصلی است. برجسته نمودن سوژه، کمک می کند تا سوژه از صحنه اصلی جدا شود. همچنین سایه های ایجاد شده به کمک نور اصلی، یک جنبه سه بعدی در صحنه پیدا می کنند.
انواع نور در عکاسی
همان طور که در مقدمه اشاره کردیم، نور در عکاسی بر اساس منبع نور، زاویه تابش و دیگر ویژگی های نور از قبیل کیفیت و شدت آن به دسته های مختلفی تقسیم می شوند. اما چیزی که به بهتر شدن نورهای اصلی و مهم در عکاسی کمک می کند، خلاقیت و مهارت عکاس و نحوه استفاده از انواع نور است. آگاهی از انواع نور در عکاسی و نحوه کنترل آن ها به عکاس کمک می کند تا در زمان نورپردازی از بهترین زوایا استفاده کند.
انواع نور در عکاسی براساس منبع نوری
در حالت کلی نورها بر اساس منبعی که دارند به دو دسته ذیل تقسیم می شوند.
- نور طبیعی: نور طبیعی یا (Natural Light) ، به نورهایی گفته می شود که توسط عناصر اصلی مانند خورشید به وجود می آیند. یکی از مزایایی که این نورها دارند، میزان وسیع بودن آن ها در محیط است.
- نور مصنوعی: نور مصنوعی یا (Artificial Light)، از دیگر گروه انواع نور است که توسط منابع نوری مصنوعی مانند، فلاش های نوری، استودیویی، اکسترنال و… به وجود می آیند. از مهم ترین مزیت این نورها در مقابل نورهای طبیعی، قابلیت تنظیم و کنترل آن ها است. همچنین این نورها در شرایط های گوناگون زمانی و مکانی قابلیت استفاده را دارند.
انواع نور در عکاسی بر اساس نوع تابش
از دیگر نکاتی که عکاسان زمان عکاسی و استفاده از نورهای اصلی و مهم در عکاسی باید به آن توجه کنند، زاویه تابش است. توجه به زاویه تابش نور و نحوه قرار گیری دوربین و سوژه در مقابل بازتاب نور، کمک می کند تا یک تصویر جذاب و کاملا خلاق ثبت شود. تابش نور بر سوژه و عناصر مختلف در صحنه عکاسی به دو صورت امکان پذیر است:
نور مستقیم یا (Direct Light):
نورهایی که به صورت مستقیم و بدون هیچ گونه واسطه ای از منبع به سوژه های تابیده می شود را نور مستقیم یا دایرکت لایت می گویند. نور خورشید، نور فلاش، نور لامپ های استودیویی و… از جمله نورهایی هستند که بدون فیلتر و یا هرگونه تجهیزاتی در عکاسی مورد استفاده قرار می گیرند. برای عکاسی مستقیم در ساعات مختلف روز می توان از زاویه تابش نور خورشید، بهره برد. برای عکاسی در شب هم، نور ماه بهترین گزینه است.
نور غیرمستقیم یا (Indirect Light):
نور غیر مستقیم به نورهایی اطلاق می شود که بر اثر تابش به یک جسم یا توسط شکل دهنده های عکاسی، خلق می شود. از مهم ترین نورهای غیر مستقیم می توانیم به نورهای به وجود آمده در سایه، نور عبور کرده از ساختمان یا پنجره و یا نور بازتابی از سطوح صیقلی و صاف اشاره کنیم.
انواع نور در عکاسی بر اساس زاویه تابش
جالب است بدانید که با توجه به منبع نوری می توان زاویه و جهت تابیدن نور را تغییر داد. البته برخی منابع مانند نور خورشید و ماه امکان جابه جایی ندارند، پس این سوژه است که باید در زاویه مناسب عکاسی قرار بگیرد تا بهترین عکس به ثبت برسد.
نور از کنار (Side Light):
نور جانبی به صورت زاویه کناری به سوژه تابیده می شود. در زمان طلوع و غروب خورشید، زاویه تابش به صورت مایل است. برای ایجاد عمق در تصاویر این زاویه بسیار تاثیرگذار هستند. همچنین برای تشکیل سایه های کوتاه و بلند می توان از جابه جایی منبع نور نسبت به دوربین کمک گرفت.
نور از جلو (Front Light):
هنگامی که نور از قسمت جلو به سوژه تابیده شود به آن نور، نور تخت یا نور جلو گفته می شود. تصاویری که به کمک نور از جلو ثبت می شوند معمولا عمق و بعدی ندارند. از جهت دیگر سایه ها در پشت سوژه پنهان می شود که این موضوع باعث می شود تا تصویر نهایی تخت شود.
نور از پشت (Back Light):
نور از پشت، به نورهایی اطلاق می شود که از زاویه پشتی به سوژه تابیده می شود. این نور به صورت طبیعی در ساعات طلوع و غروب خورشید بیشتر نمایان می شود. با قرار گرفتن نور در پشت سوژه، نور بر دوربین بیشتر تابیده و کنتراست زیادی برروی سوژه ساخته می شود. از این نورپردازی، بیشتر برای عکاسی ضد نور یا سیلوئت کاربرد دارد.
نور از بالا سر (Overhead Light) :
هنگامی که خورشید به عنوان منبع طبیعی و اصلی در سطح بالایی از ارتفاع قرار بگیرد، زاویه تابش به سوژه از بالای سر اتفاق می افتد. هنگامی که نور به صورت شدید از بالا تابیده شود، روشنایی سطوح گوناگون زیادتر شده و سایه و کنتراست ها شدیدتر می شوند. برای خلق چنین نورپردازی هایی در استودیوم می توان منبع نوری را در بالاترین ارتفاع قرار داد.
کلام پایانی
نورهای اصلی و مهم در عکاسی، نورهایی هستند که با شدت بالا در بین سایر نورها مورد استفاده قرار بگیرند. پس نورهای اصلی نورهایی هستند که بدون توجه به محل قرار گیری سوژه، باعث شکل گیری آن می شوند. پس یک عکاس حرفه ای و موفق باید از نورهای اصلی و مهم در عکاسی آگاه بوده و انواع نور در عکاسی را به راحتی درک کند. به همین دلیل ما در این مقاله تلاش کردیم تا با بررسی انواع نور در عکاسی یک گام کوچک در جهت کمک به عکاسان عزیز برداریم.
میهن شات؛ مرجع فروش عکس های ایرانی بستری را برای عکاسان حرفه ای فراهم آورده است تا بل اشتراک گذاری مجموعه عکس های خود با دیگران، آن ها را به راحتی به فروش برسانند.