رنگ ها، اساسی ترین بخش های ترکیب بندی یک عکس هستند. یک عکاس حرفه ای باید برای ثبت عکس های فوق العاده با اصول درست رنگ ها آشنا باشد. اما کاربرد رنگ های مکمل در عکاسی چیست؟ به طور کلی در چرخ رنگی، به رنگ هایی که در مقابل یکدیگر قرار دارند، رنگ مکمل می گویند.
رنگ های مکمل، از مباحث طرح های رنگی، گنجانده شده در تئوری رنگ است. به همین دلیل در ادامه مطلب قصد داریم تا به کاربرد رنگ های مکمل در عکاسی و لیست رنگ های مکمل بپردازیم. پس همراه میهن شات مرجع فروش عکس های ایرانی باشید.
رنگ مکمل در عکاسی
همان طور که در مقدمه یک اشاره جزئی کردیم، به رنگ های روبرو در چرخ رنگی که به دایره رنگی یا چرخ ایتن نیز شهرت دارد، رنگ های مکمل گفته می شود. در چرخ رنگی، رنگ ها از گرم تا سرد همانند یک چرخ دور هم قرار گفته اند. برروی این چرخ سه عدد رنگ وجود دارد که نمی توان آن ها را با ترکیب دیگر رنگ ها تولید و ایجاد کرد. این سه رنگ، رنگ های اصلی بوده و با توجه به کاهشی بودن چرخ رنگ، این رنگ ها عبارتند از: زرد، آبی و قرمز.
زمانی که دو رنگ اصلی مخلوط می شوند، رنگ های ثانویه ای تولید می شود. بنفش، سبز و نارنجی رنگ های ثانویه هستند. برای درک رنگ های مکمل در عکاسی نیاز بود تا یک پیش مقدمه از رنگ ها داشته باشیم. حال مجدد چرخ رنگ را تصور کنید. این چرخ ابزاری کاربردی برای یافتن هامونی رنگ ها است. برای پیدا کردن رنگ مکمل، ابتدا یک را انتخاب کرده و سپس به رنگی دقیق روبروی آن است دقت کنید. این رنگ روبرو، رنگ مکمل است. برخی از رنگ های مکمل، قابل تشخیص هستند مانند قرمز/ سبز، آبی/ نارنجی و زرد و بنفش.
کاربرد رنگ مکمل در عکس گرفتن
بعد آز آشنایی با رنگ ها مکمل، حال نوبت به کاربرد این رنگ ها در عکاسی می رسد. زمانی که می خواهید عکاسی کنید برای دقایقی به تنظیمات فنی عکس فکر کنید. از خود بپرسید چه احساسی را به واسطه عکس می خواهید منتفل کنید؟ آیا هدف شما انتقال آرامش به مخاطب است؟ آیا عنصر خاصی در صحنه است که بخواهید برجسته تر و نمایان تر از دیگر عناصر صحنه باشد؟
قبل از آغاز عکاسی، با تهیه کارت های نمونه رنگ از ابزار فروشی، ترکیب های مختلف رنگ را در کنار یکدیگر قرار بدهید. سپس تصاویر دیگر با همین ترکیب های رنگی را بررسی کنید تا با نتیجه آن ها آشنا شوید.
اما سوالی که در این بخش می خواهیم به آن پاسخ دهیم، کاربرد رنگ مکمل است؟
- ایجاد کنتراست رنگی: نکته مهم درباره این موضوع تاثیر این موضوع بر جلوه عکس است. اگر از رنگ های روشن در تصویر استفاده کنید، یک انرژی بصری عالی در تصویر ایجاد کرده اید. یک مثال برای کاربرد رنگ مکمل در عکاسی طبیعت، رنگ نارنجی خورشید است که در غروب کاملا نمایان است.
- درک بینندگان از تصویر: لازم است که بدانید همه رنگ های مکمل، کنتراست یکسان ایجاد نمی کند. هرچقدر رنگ زنده تر باشد، کنتراست بیشتر است. پس شناخت و تشخیص تاثیر رنگ ها هنگام برنامه ریزی برای عکس، بسیار اهمیت دارد. استفاده از رنگ های تند، نرم، گرم و یا حتی سرد بر درک بیننده از موضوع تصویر، تاثیر خواهد گذاشت.
چه رنگ هایی مکمل هستند؟
Complementary colors یا رنگ های مکمل به رابطه بین رنگ های اصلی و رنگ های ثانویه محدود نمی شود. اما اگر بخواهیم یک لیست کاملی از رنگ های مکمل را بیان کنیم، می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- رنگ بنفش، مکمل رنگ زرد.
- رنگ سبز، مکمل رنگ قرمز.
- رنگ نارنجی، مکمل رنگ آبی.
- بنفش و زرد، نارنجی و آبی، قرمز و سبز رنگ های مکمل، رنگ طوسی (از ترکیب رنگ های مکمل ساخته می شود.) هستند.
چگونه از رنگ های تکمیلی در عکاسی استفاده کنیم؟
اگر چه مفهم رنگ های مکمل ساده به نظر می رسد، اما تسلط بر آن ها نیاز به تمرین دارد. پس الان این سوال ممکن است ذهن شما را درگیر کند که چگونه از رنگ های مکمل در عکاسی استفاده کنیم؟
تمرین
قبل از شروع عکاسی در خانه از اشیاء مختلف عکاسی کنید. تمرین و تداوم بر تمرین، فضاهای جدید در ذهن شما ایجاد و علاوه بر خلاق کردن ذهن، برتجربه های شما می افزاید. دو برنامه Pinterest و Google پلتفرم هایی هستند که بسیار کمک رسان بوده و به افزایش خلاقیت کمک زیادی می کنند.
استفاده از رنگ لهجه
رنگ لهجه، یک سایه خاص بوده که در مقابل دیگر رنگ ها قرار می گیرد. این رنگ ها معمولا جسارت زیادی داشته و روشن هستند. برای استفاده از رنگ های مکمل در عکاسی نیاز نیست که همه رنگ ها به طور مساوی استفاده بشوند. مثلا ما می توانیم از یکی از رنگ های مکمل به جای رنگ لهجه استفاده کنیم.
استفاده از متساوی الساقین رنگی
استفاده از دو رنگ مکمل همجوار، در کنار یک رنگ اصلی می تواند باعث ایجاد یک هارمونی جذاب بشود.
ترکیب انواع رنگ
اگر قصد دارید فقط از رنگ های مکمل برای عکاسی استفاده کنید، ممکن است رنگ ها بر تصویر غالب شده و از جلوه آن کم کنند. بنابراین در صورت بروز چنین مواردی می توانید از رنگ اضافه کم کنید.
افزودن رنگ با Flash
فلاش خارج دوربین، یک راه سریع برای ایجاد رنگ مکمل است. برای این کار می توان از یک دستیار برای گرفتن نور اصلی یا یک تریگر یا فرستنده فلاش روی دوربین یا از یک دو پایه نور استفاده کنید.
ویرایش بعد از ثبت عکس
در نهایت با کمک نرم افزارهای ویرایش می توانید رنگ های مکمل را به تصویر اضافه کنید. حتی این نرم افزارها امکان جابه جایی رنگ را فراهم می آورند.
کلام پایانی
توصیه ما این به عکاسان این است که از قدرت رنگ های مکمل در عکاسی غافل نشوند. چرا که رنگ تصاویر مخاطبان را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. از کلاسیک ترین و مشخص ترین جفت های مکمل می توانیم قرمز و سبز، آبی و نارنجی و زرد و بنفش را نام ببریم. از مهم ترین مزایای استفاده از رنگ های مکمل در عکاسی جذب نگاه بیننده، به رنگ های مخالف است. با به کارگیری رنگ های مکمل در کنار یک دیگر می توان به یک کنتراست زیبا دست پیدا کرد، همین کنتراست می تواند یک توهم طبیعی در تصاویر ایجاد کند.
میهن شات مرجع فروش عکس های ایرانی، کمک می کند تا مجموعه عکس های خود را با دیگران به اشتراک بگذارید و به سهولت آن ها را به فروش برسانید.