آیا تا به حال از بیرون، به داخل لنز دوربین عکاسی نگاه کرده اید؟ اگر تا به حال نگاه نکرده اید باید بگوییم یک رنگ در داخل آن قابل مشاهده است. اما وجود آن رنگ عجیب به چه علت است؟ کوتینگ لنز، دلیل اصلی وجود رنگ در لنزها است. اگر دوربین شما چنین رنگی ندارد، باید به کیفیت دوربین خود شک کنید.
به طور کلی کوتینگ لنزها، پوشش هایی ضد انعکاس، برروی لنزها هستند که برروی نحوه انعکاس و انتقال نور بسیار تاثیرگذار هستند. این پوشش ها به دلیل کاهش بازتاب های ناخواسته از سطوح، در دوربین ها و عینک ها بسیار کاربرد دارند. پس اگر قصد دارید با کوتینگ لنزها و کاربردهای آن آشنا شوید تا انتهای مطلب همراه میهن شات؛ مرجع فروش عکس های ایرانی باشید.
تاریخچه کوتینگ لنز
در سال ۱۹۳۵، الکساندر اسماکولا، فیزیکدان اوکراینی از شرکت زایس، اولین پوشش ضد انعکاس جهان را اختراع کرد. این اختراع آنقدر مهم بود که به یک راز نظامی در آلمان تبدیل شد. متفقین این راز را در اوایل جنگ جهانی دوم کشف کردند و بنابراین دانش پوشش ضد انعکاس لنز به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت.
کوتینگ لنز ( Lens Coating ) چیست؟
در سال های اخیر، برخی از طراحان لنز، لنزهای خود را با پوشش های جدیدی به روز کرده اند. کوتینگ لنزها (Lens Coating)، پوشش های شفافی هستند که از ترکیبات فلزی بسیار خاصی ساخته می شوند. توضیح عملکرد کوتینگ لنزها بسیار سخت بوده و نیاز به تحصیلات آکادمیک در رشته های فیزیک و ریاضی دارد. اما به طور کلی سه نوع پوشش یا کوتینگ لنز وجود دارد. دو نوع اول این لنزها قابل ترکیب با یک دیگر بوده که این امر به بهبود اثر بخشی آن ها کمک خواهد کرد. ولی نوع سوم این پوشش، نانو بوده که بسیار کارآمد است و نیاز به هیچ کمکی ندارد.
چرا ما به کوتینگ عدسی دوربین ها نیاز داریم؟
شاید این سوال پیش بیاید که چرا ما به کوتینگ عدسی دوربین ها نیاز داریم؟ در پاسخ باید بیان کنیم که بین شیشه و چیزی که در پشت آن قرار دارد، اختلاف تراکم وجود دارد. این اختلاف تراکم باعث می شود تا کمی از نور به عقب (جلوی دوربین) انعکاس پیدا کند. این بازتاب ها باعث می شود تا تصویر در دوربین دچار تخریب شود. چرا که موج انعکاس پیدا کرده با نور ورودی دچار تداخل می شود. راه حلی که دانشمندان برای حل این بازتاب پیدا کردند، به کارگیری کوتینگ لنز بود. در نتیجه کوتینگ لنز، بیشتر اشعه های منعکس شده را از بین می برد.
کاربردهای کوتینگ لنز
پوشش های ضد انعکاس یا کوتینگ لنز، برای محصولات مختلفی مانند لنز دوربین، پنل های خورشیدی و لنز عینک کاربرد دارند. این فناوری نزدیک به یک قرن است که وجود داشته و نزدیک به سه دهه است که در لنزهای نوری استفاده می شود. البته این فناوری به مرور زمان، با نیازهای افراد سازگار شده است.
در مجموع یک پوشش لنز، حاوی نانولایههای زیادی است که به منظور بهبود ظاهر لنزها، شفافیت دید و همچنین ارتقای سلامت چشم و محافظت از لنزها، کاربرد دارد. این لایه ها به قدری کوچک هستند که نه تنها وزنی ندارند بلکه برای بینایی هم بسیار مفید هستند، البته اگر در عینک مورد استفاده قرار بگیرند.
مزایای کوتینگ لنز
کوتینگ لنزها دارای مزایای بسیار زیادی هستند. این پوشش ها با توجه به کاربردهایی که دارند دارای مزایای مختلفی نیز هستند.
کمک به دید واضح تر
همانطور که در بخش قبل هم اشاره کردیم، یکی از کاربردهای مهم کوتینگ لنزها در عینک های طبی است. پوشش لنز در عینک طبی قادر است انعکاس نورهای آزاردهنده را از تمام زاوایا کاهش دهد.
پوشش های لنز یا کوتینگ لنز، در دو سطح جلویی و پشتی لنزها اعمال شده و بازتاب های ناشی از نور خورشید و منابع نور مصنوعی مانند چراغ های خانگی، صفحه نمایش تلفن، فلاش دوربین و غیره را به حداقل می رساند.
پس داشتن پوشش ضد انعکاس لنز، می تواند برای راحتی بصری بسیار مفید باشد. قطعا با کاهش تعداد بازتابها، دید تصاویر واضحتر و خالصتر میشود. ولی این کاهش بازتاب های ناشی فقط به عینک ختم نمی شود و در دوربین و حین عکاسی هم کاربرد دارد.
قدرت محافظت کوتینگ لنز در برابر عوامل خطرساز
کوتینگ لنزها علاوه بر اینکه در بهبود عملکرد دوربین تاثیر گذار هستند، قدرت محافظت از خود را نیز دارند. ویژگی هایی مانند مقاومت در برابر خراش و لک از ویژگی های کلیدی کوتینگ لنز است.
ضد خش بودن
لنز ضد خش، با یک لایه نانو میلیمتری پوشش داده شده و برروی لنزها اعمال میشود. (اغلب پشت لایه ضد انعکاس.) این کار به منظور افزایش تدریجی سختی لنز طراحی شده و کمک می کند تا لنز در برابر هرگونه خش مقاوم باشد.
ضد لک بودن
لکه ها معمولاً به دلیل ناهمواری مولکول های نانو روی سطح پوشش های لنز ظاهر می شوند. پوششهای لنز ایجاد شده با مولکولهای فلوئوردار باعث می شود تا لنز برای مدت طولانی تری شفاف باقی بماند. همچنین با این مزیت، تمیز کردن آن نیز بسیار آسان خواهد بود.
دافع کثیفی
همچنین وجود یک لایه اولئوفوبیک باعث می شود، تا لنزها دافع کثیفی باشند. کثیفی از محیط روزانه شما، حتی پوست یا موهای مرده می تواند به لنزها بچسبد. با اضافه شدن یک لایه اولئوفوبیک، لنزها دافع کثیفی می شوند.
ضد آب بودن و دافع گرد و غبار
یکی دیگر از ویژگی های مهم کوتینگ لنز، ضد آب بودن آن ها است. یک مزیت دیگر پوشش های لنز خاصیت دفع گرد و غبار است. خاصیت دافع بودن گرد و غبار توسط کوتینگ، تضمین می کند که لنزها شفاف و تمیز باقی می مانند. این خاصیت در واقع با اعمال یک لایه ضد الکتریسیته ساکن برروی پوشش لنز ایجاد شده و از نشستن ذرات گرد و غبار برروی لنز جلوگیری می کند. این مزایا در کوتینگ لنزها باعث می شود تا تصاویر کاملا شفاف در دوربین به نظر برسند.
کلام پایانی
در نهایت جالب است بدانید که اختراع کوتینگ لنزها به زمان های بسیار دور برمی گردد. در واقع این پوشش های ضد انعکاس هستند که لنزهای امروزی را به وجود آورده اند. در این مقاله ما تلاش کردیم تا با معرفی کوتینگ لنزها، نحوه اثر آن ها را برروی دوربین ها مورد بررسی قرار بدهیم. اگر کوتینگ لنزها در دوربین وجود نداشته باشند، نوری که از سطوح لنز منعکس میشود، به اطراف لنز انعکاس پیدا کرده و در نهایت تصویر را با جرقههای وحشتناکی، مبهم میکند. پس کاربردهای کوتینگ لنز در دوربین غیرقابل چشم پوشی است.
میهن شات؛ مرجع فروش عکس های ایرانی، زمینه ای را فراهم کرده تا عکاسان بتوانند مجموعه عکس های خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. یکی از مزایایی که این اشتراک گذاری برای هنرمندان خلق کرده است، فروش عکس های آن ها به صورت سریع و راحت است.